субота, 13 червня 2015 р.

ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ. ХІБА ЦЕ ДОБРЕ?

З наявних заяв урядовців та відповідальних структур, зрозуміло, що зниження вартості енергоносіїв та тарифів на комунальні послуги у їхні найближчі плани не входить. Так, в інтерв’ю одному з інформаційних агентств Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин зауважив, що знизити нинішню ціну на газ для населення неможливо.

 
«Це неможливо. Зрозуміло, що є якісь політичні цілі перед місцевими виборами і людей намагаються підготувати до того, що ці тарифи необґрунтовані», - наголосив він, додаючи, що заяви про те, що тарифи необґрунтовані, є нічим іншим, як популізмом. 
 
Водночас, на думку Міністра фінансів Наталії Яресько, головна проблема українців не у вартості газу, а у помилковому переконанні, що український газ повинен менше коштувати. «В трубі, вибачте, не видно, це наш газ чи не наш. Є ресурс, і є його ціна, яка має бути ринковою, інакше будуть крадіжки та зловживання. Зменшення різниці у вартості газу для промислових підприємств і для потреб населення знижує можливості для зловживань і корупції», - наголосила пані Міністр. 
 
 
Голова НАК «Нафтогазу» Андрій Коболєв, у свою чергу, зазначає, що без ринкових цін в Україні ніколи не буде ринку газу. «Ринку без ринкової ціни не буває. Це все одно, що вам кажуть: ви спочатку навчіться плавати в порожньому басейні, а потім ми заповнимо його водою» - пояснює він. 
 
Поряд з цим, голова НАКу підкреслює, що розуміє, що людей неможливо переконати в тому, що підвищення тарифів – це добре. «Ми розуміємо, що людину неможливо змусити прийняти те, що підвищення ціни на газ — добре для неї... Наше завдання в ситуації підвищення тарифів на газ — допомогти людям заощадити на обсязі споживання, а отже, менше платити. Для тих, кому зовсім важко, є свого роду «анестезія» — субсидії» - резюмує він.
 
Друге, за висновками парламентської Робочої групи з питань обґрунтованості цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги, українці можуть розраховувати на те, що вартість газу, у разі врахування її рекомендацій, знизиться на 10%. Принаймні, саме про таку «знижку» наразі говорить керівник Робочої групи Альона Бабак. «Є підстави зменшити тарифи щонайменше на 10%», — зокрема наголосила вона. Виникає лише запитання: що таке 10% при ціні газу в 7,1 (чи навіть 3,6) тис. грн. за тис. куб. м «блакитного» палива, і чи суттєво це полегшить «тарифний» тягар для населення?!

Замість післяслова

Поряд з тим, варто зауважити, невдовзі українці отримають чергові рахунки за житлово-комунальні послуги. Цього разу у «платіжках» буде стояти не лише «підвищений» тариф на газ, зростуть тарифи і на гарячу та холодну воду. А ось урядова «анестезія» у вигляді субсидій на оплату ЖКП за спрощеною процедурою бажає кращого.
 
За словами заступника Міністра Мінсоцполітики Віталія Мущиніна, за квітень поточного року проти квітня 2014-го кількість отримувачів субсидій зросла на 24,4%. Так, за призначенням житлової субсидії звернулися 1,14 млн. сімей. При цьому середній розмір субсидії по країні склав 335 грн. проти 71,6 грн. минулого року. 
 
Впродовж зазначеного періоду на «гарячу телефонну лінію» Кабінету Міністрів із зазначеного питання звернулися 107 тис. громадян. Переважна більшість скарг стосувалася відмови у прийнятті документів для призначення субсидій територіальними підрозділами соціального захисту і відмови у призначенні цього виду державної допомоги. Також за час роботи нового формату призначення субсидій було виявлено певні проблеми щодо оперативності обміну інформацією з Державною фіскальною службою і житлово-комунальними організаціями. Окрім цього, лише 15-20% декларацій про доходи громадян надійшли до органів соцзахисту заповненими без помилок.
 
Тож, за що і як довго воюватимуть політики? – питання риторичне. А між тим, результати опитування, яке «Україна Комунальна» проводила у період з 19 по 25 травня, свідчать, що українці вірять у можливість зниження тарифів на комунальні послуги. Люди переконані – ціни підвищенні необґрунтовано і поповзуть униз, якщо вони проти них повстануть.

Немає коментарів:

Дописати коментар