неділю, 2 серпня 2015 р.

Президент підписав Закон щодо удосконалення функціонування системи електронного адміністрування ПДВ

Президент підписав Закон щодо удосконалення функціонування системи електронного адміністрування ПДВ  
29 липня набув чинності Закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість. ГФС роз'яснила, що змінюється, і які переваги отримають платники податків.
Найголовніше, на чому наполягали підприємці, - це виправлення помилок під час роботи системи в тестовому режимі. Також для бізнесу Закон містить ряд позитивних змін щодо складання податкових накладних та ведення обліку ПДВ.

По-перше , с / г товаровиробникам, які застосовують спецрежим ПДВ, Держказначейством починаючи з 1 серпня 2015 автоматично відкриються додаткові електронні рахунки для зарахування сум ПДВ від с / г діяльності. Кошти з таких рахунків Казначейством автоматично перераховуються на спеціальні рахунки с / г товаровиробників. На сьогоднішній день кошти на спеціальний рахунок с / г товаровиробників перераховуються з електронних рахунків тільки після подачі декларації.
По-друге , постачальникам комунальних послуг населенню, на електронні рахунки в Держказначействі будуть зараховуватись суми субвенцій з бюджету, які будуть збільшувати реєстраційну суму для реєстрації в ЄРПН податкових накладних.
Також заборонено накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на електронних рахунках платників, відповідно до Закону «Про виконавче провадження» та доручено зняти раніше накладені арешти. Це дозволить Казначейству списати розблоковані кошти до бюджету для погашення зобов'язань платників з ПДВ.
З метою виправлення помилок Законом передбачено на початок третього робочого дня після набрання чинності «обнулення» формули (всіх її складових), яка визначає реєстраційну суму, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та / або розрахунки коригування до ЄРПН.
Після такого «обнуління» в формулу ГФС автоматично будуть включені:
- Середньомісячні (1/12) суми ПДВ, задекларовані платником до сплати в бюджет і погашення або розстрочені за останні 12 місяців / 4 кварталу (т.с. «овердрафт»);
- Суми переплат за станом на 1.07.2015 р .;
- Суми залишку коштів на електронному рахунку платника станом на дату набрання чинності законом;
- Суми від'ємного значення, непогашеного станом на 1.07.2015г., Задекларовані платниками в рядках 24 і 31 декларації з ПДВ за червень / II квартал 2015 р .;
- Суми ПДВ, що містяться у податкових накладних / розрахунки коригування, складених починаючи з 1.07.2015 р .;
- Суми ПДВ за імпортованими товарами з митних декларацій, листів коригування та додаткових декларацій, оформлених з 1.07.2015 р ..
Така «перезавантаження» дозволить прибрати фіктивні суми ПДВ, «затягнуті» в систему електронного адміністрування ПДВ недобросовісними платниками в тестовий період і виправити помилки інших платників.
Крім того, для спрощення порядку обліку ПДВ:
- Покупцям надано право відображати податковий кредит на підставі копій податкових накладних, отриманих із ЄРПН. Тобто, їм вже не потрібно отримувати такі податкові накладні у постачальників. Такий сервіс ГФС вирішує проблему, коли програмне забезпечення покупця і продавця не налаштоване для електронного обміну накладними;
- Платники податку, які постачають товари / послуги безперервно або ритмічно, матимуть право здавати 1 раз на місяць 1 зведену податкову накладну кожному покупцеві - платнику ПДВ. Наприклад, постачання тепла, газу, електроенергії, послуг зв'язку тощо. П. Такі накладні складаються в останній день місяця і містять обсяг всіх операцій, проведених за місяць. Це суттєво зменшить кількість податкових накладних, оскільки раніше податкові накладні потрібно було складати на кожну операцію.
- Платники податків зможуть включати до податкового кредиту податкові накладні, зареєстровані в ЄРПН, протягом 365 календарних днів з дати їх складання. Раніше - тільки в періоді їх складання або в періоді їх реєстрації в ЄРПН з порушенням термінів;
- Спрощується форма податкової накладної, оскільки скасовуються неактуальні реквізити (місцезнаходження покупця / продавця, вид цивільно-правового договору), в яких платники найчастіше допускали помилки.
- Збільшено термін реєстрації податкових накладних в ЄРПН, складених з 1-го липня по 30 вересня 2015 до 31-го календарного дня. Раніше термін реєстрації був 15 календарних днів з дати складання накладних.
Найголовніше - не застосовуються штрафні санкції за порушення термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН (10%, 20%, 30%, 40%), складених до 1 жовтня 2015 року.
Крім того, платники податків зможуть отримувати від ГФС витягу про рух коштів на їх електронних рахунках та суми ПДВ, перерахованих до бюджету. Такі вилучення будуть підставою для відображення сум ПДВ у бухобліку.

Немає коментарів:

Дописати коментар