суботу, 20 вересня 2014 р.

ЧИ ПРАВОМІРНІ ЗАПИТИ ВІЙСЬКОМАТУ?


Підприємству надійшов запит з військового комісаріату (далі - військкомат). Запитують інформацію про військовозобов'язаних співробітниках, а також про наявність автотранспортних засобів, що знаходяться у власності підприємства. Правомірний такий запит? В які терміни потрібно дати відповідь? Якщо не відповідати на запит, якими будуть наслідки для підприємства? Зобов'язане підприємство вести облік військовозобов'язаних співробітників?


Запит правомірний . Нагадуємо, що в даний час в Україні оголошена часткова мобілізація.Тому підприємства повинні надавати органам державної влади, іншим держорганам і органам місцевого самоврядування інформацію, необхідну для проведення мобілізаційних заходів (підстава - абзац чотирнадцятий ч. 1 ст. 21 Закону від 21.10.93 р № 3543-XII , далі - Закон № 3543) .
Щодо термінів надання такої інформації в Законі № 3543 нічого не сказано. Але термін може бути зазначений у самому запиті. Рекомендуємо відповісти вчасно, щоб не потрапити під адміністративну відповідальність (см. Нижче).
Крім того, підприємства повинні самостійно раз на рік (не пізніше грудня) подавати у військкомати відомості про наявність і технічний стан транспортних засобів, а також про водіїв, що працюють на цьому транспорті (п. 14 постанови КМУ від 28.12.2000 р № 1921 ) .
Керівники підприємств повинні вести персональний облік військовозобов'язаних і призовників за місцем їх роботи (ч. 4 ст. 34 Закону від 25.03.92 р № 2232-XII ). Нагадаємо, як це робиться на практиці. Приймаючи на роботу співробітників, відділ кадрів цікавиться у них наявністю документів військового обліку, а саме: у військовозобов'язаних - військових квитків або тимчасових посвідчень, а у призовників - посвідчень про приписку до призовних дільниць. Не можна приймати на роботу військовозобов'язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку за місцем проживання. Це загрожує посадовим особам підприємства адміністративним штрафом в розмірі від 1 до 3 НМДГ (від 17 до 51 грн.) (Ст. 2113 КУпАП).
Роботодавець зобов'язаний у 7-денний термін повідомляти у військкомати про всі військовозобов'язаних і призовників, прийнятих ним на роботу або звільнених (п. 3.4 Інструкції, затвердженої наказом Міноборони від 15.12.10 р № 660 , далі - Інструкція № 660).Але відповідальність за невиконання цього обов'язку не передбачена.
Персональний облік військовозобов'язаних і призовників на підприємствах здійснюється шляхом внесення відомостей про військовий облік в особисту картку працівника типової форми № П-2. 
Також роботодавці повинні постійно взаємодіяти з відповідними військкоматами з питань термінів та способів звірки даних особових карток, списків військовозобов'язаних, списків призовників з обліковими даними військкоматів. І не рідше одного разу на рік проводити таку звірку (п. 3.4 Інструкції № 660).
Інформація про наявність у підприємства транспортних засобів також необхідна для проведення мобілізаційних заходів. Надалі деякі транспортні засоби можуть бути вилучені у підприємства для передачі Збройним Силам України та іншим законним військовим формуванням з умовою їх повернення власникам після оголошення демобілізації і відшкодування збитку (ч. 3 ст. 6 Закону № 3543).
Ігнорування запиту може обернутися для посадових осіб підприємства адміністративним штрафом в розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1 700 грн.) (ст. 2101 КУпАП - за порушення законодавства про оборону, мобілізаційної підготовки та мобілізації).Військкомати не тільки розглядають справи про подібні порушення, а й накладають адміністративні стягнення (ст. 235 КУпАП).

Немає коментарів:

Дописати коментар