неділя, 7 вересня 2014 р.

ПОЗОВНА ДАВНІСТЬ ЗА СПОЖИТІ ЖКП

 У разі недосягнення згоди щодо порядку погашення боргів за спожиті житлово-комунальні послуги дане питання може бути вирішено в судовому порядку, також тільки судом може бути застосована позовна давність.

Статтею 257 Цивільного кодексу України, що набрав чинності з 01.01.2004, встановлено загальну позовну давність тривалістю у три роки.
Період, за який кредитор має право стягувати заборгованість (в тому числі за житлово-комунальні послуги), визначається строком позовної давності.
Відповідно до статті 263 Цивільного кодексу України перебіг позовної давності зупиняється:
    1) якщо пред’явленню позову перешкоджала надзвичайна або невідворотна за даних умов подія (непереборна сила);
    2) у разі відстрочення виконання зобов’язання (мораторій) на підставах, встановлених законом;
    3) у разі зупинення дії закону або іншого нормативно-правового акта, який регулює відповідні відносини;
    4) якщо позивач або відповідач перебуває у складі Збройних Сил України або в інших створених відповідно до закону військових формуваннях, що переведені на воєнний стан.
У разі виникнення вищенаведених обставин перебіг позовної давності зупиняється на весь час існування цих обставин.
Від дня припинення обставин, що були підставою для зупинення перебігу позовної давності, перебіг позовної давності продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.
Статтями 264 та 265 Цивільного кодексу України визначено, що перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов’язку. Позовна давність переривається у разі пред’явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач. Після переривання перебіг позовної давності починається заново. Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується. Залишення позову без розгляду не зупиняє перебігу позовної давності.
Відповідно до статті 267 Цивільного кодексу України сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові, але заява про захист цивільного права або інтересу має бути прийнята судом до розгляду незалежно від спливу позовної давності. Якщо суд визнає поважними причини пропущення позовної давності, порушене право підлягає захисту.
Цивільним кодексом України визначено, що позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.
Списання боргів з оплати за спожиті житлово-комунальні послуги діючим законодавством не передбачено.

Немає коментарів:

Дописати коментар