понеділок, 22 вересня 2014 р.

ПРИЗНАЧЕННЯ ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ ЗМІНЕНО



Як зміниться порядок призначення житлових субсидій - інфографіка
Нові правила призначення житлових субсидій в Україні

З 1 жовтня в Україні розрахунки по видатках на оплату житлово-комунальних послуг будуть вестися по-новому принципу
Українцям «урізують» норми споживання газу, води та електроенергії. Разом з тим змінюються розрахунки з відшкодування витрат на оплату комуналки. До таких нововведень у сфері економіки варто готуватися вже з 1 жовтня 2014 року. В цей день набувають чинності два положення Кабінету міністрів.
В Департаменті соціальної політики КМДА пояснили, що в одному з документів розписані норми користування комунальними послугами. Зокрема, якщо раніше на 1 м ² давали 11 м ³, то з 1 жовтня подача «блакитного палива» на 1 м ² зменшиться до 7 м ³. Свої особливості і у системи надання житлових субсидій.
Нові правила призначення субсидій на оплату послуг ЖКГ Фото: АіФ в Україні
Деякі нововведення зводяться до наступних пунктів:
  • у комісій відбирають право приймати рішення, згідно з якими будуть надавати субсидії на збільшену понад норму площу житла;
  • за новими правилами будуть враховувати дохід (виходячи з прожиткового мінімуму, який на даний момент становить 1176 грн) у працездатних людей, зареєстрованих на житловій площі і не мають доходу або отримують зарплату менше прожиткового мінімуму;
  • субсидію отримає один із зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок.Нагадаємо, що зараз субсидія призначається тільки тому, хто є власником житлового приміщення;
  • люди, одружені, але проживають окремо, зможуть отримати субсидію виходячи із соціальної норми житла;
  • якщо сума субсидії, яку отримав ваш ЖЕК, не використовувалася, то оплата обов'язкової частини платежу зараховується на наступний розрахунковий період;
  • субсидія призначається виходячи з соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, і перерахунок розміру призначеної субсидії за фактичними обсягами споживання послуг не здійснюється;
  • в разі, якщо споживачеві відключили опалення і він для обігріву свого житла використовує побутові прилади, то для розрахунку субсидій в опалювальний сезон застосовуються соціальні нормативи користування електропостачанням для індивідуального опалення.Розрахунок вироблятимуть на підставі акта, який укладається після обстеження матеріально-побутових умов сім'ї, а також документа про стан електромереж.
Що стосується розрахунку житлової субсидії, то в цьому випадку відсоток обов'язкового платежу сім'ї визначатимуть по сукупному доходу кожного домогосподарства окремо. Економія не допоможе населенню зменшити цей обов'язковий платіж, а перерахунку призначеної субсидії за фактичними обсягами споживання послуг не буде.
Розмір обов'язкової частки плати за послуги ЖКГ для тих, хто отримає субсидії, будуть визначати за таким принципом:
Визначення відсотка обов'язкової оплати по комуналці Фото: АіФ в Україні
Отже, давайте на прикладі розглянемо, як працюватиме це нововведення. Наше домогосподарство складається з одного пенсіонера. Його середньомісячний дохід становитиме 1500 грн. Розмір плати за послуги ЖКГ - 300 грн / міс.
До 1 жовтня 2014 субсидію б призначили в 150 грн. Як ми до цього прийшли? Оскільки сім'я складається з одного непрацездатного людини, відсоток обов'язкового платежу становить 10% від доходу. 1500 множимо на 10% і отримуємо результат - 150 грн. З обов'язкової суми оплати за комуналку віднімаємо 150 грн і в підсумку отримуємо тих же 150 грн, які є розміром субсидії.
Розрахунок за новими правилами такий: за останні шість місяців дохід пенсіонера складе 9000 грн. Ділимо на шість і отримуємо знову суму за один місяць - 1500 грн. Так як кількість членів домогосподарства - всього лише одна людина, то дохід дорівнює 1500 грн. Далі цей дохід необхідно розділити на суму прожиткового мінімуму, який становить 1176 грн. У підсумку отримуємо приблизно 1,27, після чого цей показник ділимо на результат від чисел 2х15%. Відсоток обов'язкового платежу дорівнює 9,57%.
Необхідно розрахувати розмір обов'язкового платежу: 9,57% множимо на дохід домогосподарства (в нашому випадку, якщо пам'ятаєте, це 1500 грн) і отримуємо 143,5 грн.Оскільки наш пенсіонер платить за комуналку 300 грн / міс., То з цієї суми віднімаємо 143,5 грн.Розмір субсидії - 156,5 грн.

Немає коментарів:

Дописати коментар