неділя, 7 вересня 2014 р.

"ГОП" І "ГАВ" ЕЛЕКТРИКІВ НА ЗАКАРПАТТІ


Генеральний директор ПАТ «Закарпаттяобленерго» Віктор Петров так пояснює причини необхідності обмеження як щодо потужності, так і щодо споживання електроенергії.
«Поясню структуру виробництва електроенергії в Україні, - коментує Віктор Володимирович. - Так, атомні електростанції в нашій державі виробляють близько 44 % від загальної потреби електроенергії, 47 % забезпечують теплові електростанції, 8 % - гідроелектростанції та ще близько одного відсотка дають інші альтернативні джерела енергії. Проблема на сьогодні виникає насамперед з категорією «теплоелектростанції», оскільки природним джерелом енергії для них є вугілля або газ. Блакитне паливо, як відомо, в дефіциті, а вугілля не постачається через бойові дії на Донбасі, затоплені вугільні шахти, зруйновану інфраструктуру. За підрахунками, запасу наявного вугілля нам вистачить до середини листопада, тож урядові вдалося домовитися про його поставки з південноафриканських країн. Тим не менше з огляду на все вищесказане наразі і є необхідність перекривати дефіцит тієї потужності, яку забезпечують саме теплоелектростанції, шляхом запровадження обмежень».

Зі слів генерального директора, для виходу з положення складаються Графіки обмеження використання потужності (ГОП), Графіки обмеження електроенергії (ГОЕ) та Графіки аварійних відключень (ГАВ), які погоджуються обласною державною адміністрацією. «Попри все сказане я хотів би застерегти населення від паніки: про багатогодинні щоденні (як точаться розмови) відключення населення від електропостачання все ж таки не йдеться, - каже В. Петров. - Вимикатимуть електроенергію лише в той день і в тому разі, якщо надходитиме відповідна вказівка. І навіть в тому випадку, коли вона надійде, ми плануємо здійснювати обмеження таким чином, щоб населені пункти не залишалися відімкненими від електропостачання більше, ніж на 2 години. Населені пункти просто чергуватимуть, як це практикувалося й раніше».
Наразі, як стало відомо, з огляду на скрутну ситуацію в енергетиці вже відключають від електропостачання Крим, а також на розгляді питання обмеження експорту, який на сьогодні складає близько 5 % у загальному балансі.

Немає коментарів:

Дописати коментар