суботу, 12 вересня 2015 р.

Відповідальність за нескладання графіка відпусток


 Частиною 10 ст. 10 Закону України від 15.11.96 р № 504/96-ВР "Про відпустки" (далі - Закон про відпустки) встановлено, що черговість надання відпусток для працівників визначається графіком.

Графік відпусток - це внутрішній документ обліку, який визначає періодичність надання відпусток працівникам, які перебувають з підприємцем у трудових відносинах. Складається графік відпусток у довільній формі на кожний календарний рік не пізніше 5 січня поточного року і доводиться до відома всіх працівників під підпис.
При проведенні перевірки дотримання трудового законодавства одним з основних документів, які вимагають пред'явити перевіряючі, є графік відпусток, т. Е. Наявність даного документа обов'язково.
Статтею 28 Закону про відпустки встановлено, що особи, винні в порушенні законодавства про відпустки, несуть відповідальність згідно із законодавством.
Нагадаємо, що з 01.01.2015 р значно збільшилися штрафи за порушення трудового законодавства. У ст. 265 Кодексу законів про працю України (КЗпП) серед санкцій за порушення трудового законодавства присутній відповідальність за порушення інших вимог трудового законодавства, за що встановлено штраф у розмірі мінімальної зарплати (до 01.12.2015 р - 1218 грн., З 01.12.2015 г . - 1378 грн.). Також за дане порушення може бути накладено адміністративний штраф за ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) у розмірі від 30 до 100 нмдг (від 510 до 1700 грн.). Щоб розібратися з відповідальністю за нескладання графіка відпусток, ми звернулися в Мінсоцполітики.
Чи будуть накладатися штрафи за ст. 265 КЗпП за порушення, передбачене Законом про відпустки, в частині складання графіка відпусток?
Лист
Мінсоцполітики України
від 07.29.2015 року № 191/10 / 136-15
Відповідно до статті 10 Закону України "Про відпустки" черговість надання відпусток працівників визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.
Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком терміну.
Оскільки законодавчо не встановлена ​​форма графіка відпусток, він складається у довільній формі.
Враховуючи, що Закон України "Про відпустки" поширюється на всіх громадян України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, норма закону щодо складання графіка відпусток має бути дотримана і у випадку, коли на підприємстві працює, наприклад, три людини.
Особи, винні в порушенні законодавства про відпустки, несуть відповідальність згідно із законодавством (стаття 28 Закону України "Про відпустки").
Державний контроль за дотриманням законодавства про працю, в тому числі про відпустки, здійснює Державна служба України з питань праці та її територіальні органи (далі - Держпраці). У разі порушення роботодавцем норм законодавства про працю за результатами перевірки посадові особи Держпраці складають у випадках, передбачених законом, протоколи про адміністративні правопорушення, розглядають справи про такі правопорушення і накладають адміністративні стягнення.
Слід зазначити, що в статті 41 КУпАП України встановлено відповідальність також за "інші порушення вимог законодавства про працю", під які, на нашу думку, підпадає відсутність графіка відпусток.
Заступник директора Департаменту стратегічного планування та аналізу - начальник відділу Н. Підлужна
Як випливає з відповіді Мінсоцполітики, нескладання графіка відпусток підпадає під дію КУпАП. Згідно ст. 41 КУпАП за інші порушення трудового законодавства, у тому числі за нескладання графіка відпусток підприємця можуть притягнути до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від 510 до 1700 грн.
Рекомендуємо підприємцям не забувати становити щорічно такий документ і своєчасно надавати працівникам щорічні відпустки.
* Про нюанси складання графіка відпусток читайте в "приватних підприємців" № 4, 2015 року, з 13.

Немає коментарів:

Дописати коментар