субота, 13 вересня 2014 р.

ГРИБИ - ЛІКИ ЧИ ОТРУТА


ЛІКИ ЧИ ОТРУТА

Твердження про те, що гриби — швидше шкідливий, аніж корисний продукт, виникло не від доброго життя. Щороку лікарі реєструють випадки отруєнь у любителів «тихого полювання» і членів їхніх родин. Але при цьому дієтологи не заперечують, що гриби містять унікальні корисні речовини, які за своїм впливом на людський організм не мають собі рівних...

   
     Якщо ви добре орієнтуєтеся у тому, які гриби брати до кошика, збираєте їх в екологічно чистій місцевості, правильно зберігаєте і готуєте, то маєте нагоду у грибний сезон підвищити захисні сили організму, поповнити запас важливих мікроелементів та вітамінів. Наприклад, у лисичках міститься стільки ж каротину, як у моркві, а вітаміну В у них більше, ніж у дріжджах. Лисички мають антигельмінтну дію. Вони містять речовину, яка обволікає капсули яєць глистів і розчиняє їх. Також ці гриби у народній медицині використовують для очищення печінки, відновлення пошкоджених клітин підшлункової залози, при проблемах із зором.
     У білих грибах особливо багато вітаміну Д. Також боровики містять антибіотик, який є помічним у лікуванні шлунково–кишкових інфекцій і туберкульозу.
     У 100 г осінніх опеньків — добова доза цинку й міді. Крім того, ці гриби вважаються бактерицидними й ефективними у знищенні патогенної кишкової палички та стафілококів. Маслюки містять смолянисту речовину, яка допомагає при подагрі, а також при мігрені. Грузді мають властивість «чистити» нирки — сприяють виведенню з них піску. А гриб сморчок здавна використовували для лікування старечої далекозорості і профілактики катаракти. Доведена і протипухлинна дія грибів, причому не тільки японських — шиїтаке, маїтаке та рейші, — а й гливи звичайної.
     Однак, щоб лісові дарунки принесли користь, а не шкоду для здоров’я, необхідно дотримуватись усіх відомих правил їх споживання. Для їжі придатні тільки молоді і не зіпсовані гриби. Забороняється давати страви з них дітям до трьох років і старшим, якщо у них є гастрит, захворювання печінки і нирок. Жоден вид кулінарної обробки не може зруйнувати отруту, яка міститься у неїстівних грибах. Тому якщо виникає хоча б найменший сумнів, не беріть «здобич» до кошика. 

Немає коментарів:

Дописати коментар